25. 1. 2015

Tohle není žádná love story...



Název: Solitaire
Autor: Alice Osemanová
Originální název: Solitaire
Překlad: Romana Bičíková
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 332
Nakladatelství: CooBoo


Anotace:
Pokud by vás to napadlo,
tak tohle není žádná love story.

Jmenuji se Tori Springová. Ráda spím a ráda bloguju. Minulý rok- před tím vším, co se stalo s Charliem, a před tím, než jsem se musela vypořádat s maturitou, přihláškou na vysokou a faktem, že jednoho dne budou opravdu muset začít s lidmi mluvit- jsem měla kamarády. Všechno bylo úplně jinak, řekla bych, ale to teď skončilo. Teď je tady Solitaire. A Michael Holden.

Vím, o co se Solitaire pokouší, a Michael Holden je mi fakt ukradenej. Fakt jo.







Jak už anotace napovídá, celým příběhem nás bude provázet Tori Springová, cynická a sarkastická středoškolačka, do které se hned po první stránce zamilujete. Ráda bloguje, spí a sleduje filmy. Naopak z celého svého sarkastického srdce nenávidí školu, knihy a lidi celkově. Tvrdí o sobě, že je trapná a že nenávidí sebe samu. Jak proplouvá životem na střední škole? Celkem hladce, dokud.. Dokud se neobjeví Michael Holden a ta prokletá skupina Solitaire, jež si ze všeho dělá srandu a která chce udělat ze školy hromadu sutin a bordelu. Tori se snaží Michaelovi vyhýbat, jenže se jí to moc nedaří. On se rozhodl, že se s ní bude bavit a tak to prostě je. A pokud stále čekáte příběh plný romantiky, zklamu vás.

Na knihu jsem četla spoustu recenzí. Jak kladných, tak záporných. Já se se svou recenzí řadím do nějakého toho zlatého středu. Možná spíše do skupinky kladných recenzentů. Jak už jsem psala, do hlavní hrdinky Tori jsem se zamilovala téměř okamžitě. Je přesně takovou knižní postavou, jaké mám moc ráda.
I když je to absolutně šílené, chvílemi jsem v Tori viděla sebe a říkala jsem si, jestli takhle působím na okolí i já. Z celého srdce doufám, že ne. Moc dobře vím, že pro každého čtenáře taková postava není. Protože Tori můžete buď milovat, nebo nenávidět. Ale nic mezi tím není. Můžete se s ní ztotožnit(jak už jsem psala), nebo vás bude neskutečně štvát.

Kromě příběhu plného sarkasmu vás kniha zaujme i nádhernou obálkou. Myslím si, že ta je naprosto nepřekonatelná. Plná romantiky, která se, pozor! Nekoná! Co dále napsat k příběhu, Tori a Solitaire? Přidávám se k hromadě recenzentů, kteří tvrdí, že děj nemá hlubší zápletku. To opravdu nemá, avšak se čte snadno a celkem rychle. Šikovný čtenář bude schopný knihu přečíst za jedno odpoledne.
Má poněkud slabší a pomalejší start. Což by podle mého mohlo odradit spoustu lidí.
Ovšem velký obdiv má autorka. Na její věk ( devatenáct let) je kniha opravdu dobrá. Kdo tohle dokáže? Kolik lidí vydalo knihu v devatenácti letech?



Pro mě je tento příběh dokonalým středem v mnou hodnocených knihách. Pokud máte chuť na něco sarkastického, plného černého humoru, knih a věčně protivné Tori, pak je pro vás tato kniha správnou volbou.  

2 komentáře:

  1. Parádní recenze :) Knížka se zdá moc hezká, přečtu si ji, ale trochu se obávám, že si Tori nezamiluji a knížku budu spíš nenávidět... Ale uvidíme :)

    https://alittlepieceofbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla a ani bych nechtěla. I když na ni spoustu dobrých recenzí, mě by nejspíš nesedla. Ani anotace se mi nezalíbila a to je u mě co říct. Ale krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)