24. 8. 2014

Autobiografie ženy vězněné v Terezíně

Název: Nemám žádné jméno
Autor: Dagmar Hilová
Rok vydání: 2010
Nakladatelství: Fragment


Antonace:
  • ukradené dílo
  • tři literární ceny
  • vydáno na doporučení Oty Pavla

Neuvěřitelný příběh české básnířky a spisovatelky Dagmar Hilarové. Krátce před patnýctými narozeninami byla transportována do terezínského ghetta a strávila zde více než dva roky.

,,Svět je jeden velký ranč a život nosí kolty zatraceně nízko. Označkovali nás jako dobytek. V předsíni visí můj starý plášť a připadá mi cizí. Nemám odvahu jej obléknout a vyjít na ulici. Snad si časem zvyknu."





Nečeká vás krásný příběh ani typicky pohádkový konec. Tato knížka je další zobrazení doby, jenž v mém mozku zůstane nepochopena. Hlavní hrdinkou je Dáša. Židovka, která vypráví své dva roky v Terezíně. Pro mě to vždy bude jedna obrovská nespravedlnost a stupidní názor jednoho ...
Příběh nás zavádí do roku 1943, kdy dostává od úřadů lístek, na kterém je její číslo a transportní číslo CV 190 do Terezína, kde vznikl základ této knihy.

A můj názor?
Mám takové knihy ráda i když jsou hrozné a nevím jestli je na místě říkat, že mám takové příběhy ráda. Četla jsem mnoho knih s tímto tématem a vždy jsem po přečtení zdrcená a přemýšlím nad nespravedlivostí té doby.
Kniha mne zaujala především tím, že nizozemská spisovatelka Miep Dieknann vydala příběh pod svým jménem krátce poté, co jí Dagmar svěřila svůj rukopis. Tvrdit, že prožila takové hrůzy a přitom to není pravda? Další velmi nepochopitelná věc.

Knížka je doplňena plno fotografiemi- ať už nějakých postav či prostředí, ve kterých se děj odehrává. Plus datum s rokem, abychom věděli o době a místy i krátké texty písniček a básniček. Má naprosto nádhernou obálku, to vás praští do očí okamžitě.

Mám ráda knihy napsané podle skutečné události a jsem moc ráda, že jsem si mohla přečíst i "Nemám žádné jméno". Přemýšlím nad nějakou vadou, nebo částí, která se mi nelíbila. Nenašla jsem nic. Snad jen to, že má opravdu malá písmenka a často se mi stalo, že mě po chvilce začali bolet oči. Vada žádná, obálka nádherná, příběh neskutečný.

Nedokáži si ani na vteřinu představit, že bych musela žít v takových podmínkách. Myslím si, že knížky podobného stylu by si měl přečíst každý. I když by to byla jenom jedna. Závěrem snad mohu jen říci, že jí doporučuji každému, kdo má srdce a chce se dozvědět o tom, co se dělo a kvůli čemu zemřelo tolik nevinných lidí.





Šlo o recenzní výtisk od Fragmentu a tudíž musím opět poděkovat za neuvěřitelnou knihu.


8 komentářů:

  1. Také mám knihy s touto tématikou moc ráda a čtu je docela často. Podle mě je důležité, aby člověk tyto příběhy znal.

    OdpovědětVymazat
  2. S tím mohu jenom souhlasit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím, jestli bych měla na tu knihu žaludek. Toužím se dozvědět více a přečíst si ji, ale ty zvěrstva, co se děla..jak ty říkáš, také to u mě zůstává nepochopeno.
    Super recenze :))

    OdpovědětVymazat
  4. Za prvé, děkuju moc Gabčo. :) Já ti jí rozhodně doporučuji. Doma mám ještě jednu, Clařina válka se to jmenuje a myslím, že ta je ještě horší.. U té jsem brečela každou chvíli a nevěřila tomu, že se tohle doopravdy dělo! Hitlera nechápu, kdybych mohla vrátit čas, klidně bych ho zabila už jako malé dítě než aby dělal to, co dělal.. Každopádně, zpět ke knize.. Přečti si jí, rozhodně jo. :(

    OdpovědětVymazat
  5. obdivuju kazdyho, kdo takovyhle knizky cte, ja na to nemam nervy, dycky to strasne blbe nesu, tak uz to proste radsi nectu :) pekna recenze a super obrazky

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju Rachel :) Já musím mít náladu na čtení těchto knížek, jinak bych je taky nepřečetla.. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha vypadá moc zajímavě. Já mám tyhle příběhy taky ráda, protože si díky nim stále a dokola uvědomuji, že se mám hrozně dobře. A myslím, že tohle by si měl uvědomit každý, protože tyhle hrůzy se děly, ale stále i dějí, což je hodně smutné :/ Krásná recenze, knihu si určitě seženu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ilonko děkuju. :) Přesně to si říkám také. Spousta lidí si na tuhle dobu stěžuje a nepřežili by ani den v té době, která byla a já si jí pořád nedokážu vysvětlit. Nechápu Hitlerovo myšlení a nikdy ho asi nepochopím. Knížka je opravdu báječná. :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)