8. 8. 2014

Deklarace smrti

Název: Deklarace smrti
Originální název: The Declaration
Autor: Gemma Malley
Počet stránek: 255
Rok vydání: 2013 ( druhé vydání)
Nakladatelství: Fragment








ANTONACE:

VELKÁ BRITÁNIE, ROK 2140

Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i mnohá rizika- největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata DEKLARACE..
Každý obyvatel může mít jen jedno dítě.. Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za „Přebytečnou“. Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?


Léky na dlouhověkost, deklarace kterou musí každý dodržovat, pasťáky pro Přebytečné. Jak už jste asi pochopili z antonace, Přebyteční jsou ti, jenž se narodí rodičům, kteří už děti mají. Hlavní hrdinka Anna je jednou z Přebytečných. Je v Grange Hall, ústavu pro Přebytečné. Navíc je Vhodná- což znamená, že je podle představ vychovatelů, kteří se "starají" o Přebytečné.


Anně tento život vyhovuje, protože jí už od útlého věku bylo vtloukáno do hlavy to, že si nezaslouží žít, její rodiče jsou špatní a sobečtí a ona je má právo nenávidět a musí za ně všechno to zlo odpracovat. Vše se změní v okamžiku, kdy do Grange Hall n astoupí o rok starší Petr. A s ním přijde spousta otázek...

Jak je možné, že se sem dostal tak pozdě? A proč je tak odlišný od ostatních? O co mu vlastně jde..?

Petr přijde a změní vše, v co Anna věřila. Od základů. Nakonec zjišťuje, že přeci jenom nechce být onou Přebytečnou.

Co ke knize říci..
A popsat to hodně slovy, nebo jich použít málo? Anna mě štvala. Už od začátku knížky. Štvala mě ona a ten její „vymytý“ mozek. Pravda, nemohla za to. Ale ty její řeči o tom, že je Přebytečná a pak zase že je Vhodná Přebytečná. Když jsem o knížce četla jednu báječnou recenzi říkala jsem si, že jí musím mít doma a okamžitě si jí přečíst.



Upřímně říkám, že mne trochu zklamala. Čekala jsem od toho něco báječného a tohle se s mnou představou moc neshodovalo. Konec překvapil, opravdu. Díky filmu Návrat do budoucnosti jsem si zamilovala filmy a knihy z budoucnosti a moc se mi zamlouvalo to přelidnění. Říkala jsem si, jak si s tím poradí a tak. Přelidnění je báječné téma a i to byl jeden z důvodů, proč jsem po knize sáhla. Nakonec musím říci, že i když pro některé přijde malé zklamání, knížku si zamiluje snad každý.

Velice děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentáře:

  1. Aj mňa kniha sklamala a to hlavne Anna. Ona sa správala tak nenormálne hlúpo. A niekedy mi prišla ako keby nevedela čo vlastne naozaj chce. Ale aj tak to bolo zaujímavé čítanie a ten koniec bol naozaj nečakaný :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už je na mém wishlistu, má krásnou a poutavou obálku :)

    OdpovědětVymazat
  3. O této knize jsem doposud neslyšela. Stejně jako tebe mě zaujalo téma přelidnění.. určitě se na knihu podívám!

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)