14. 8. 2014

Jen natáhnout ruku a dotknout se OASIS

Název: Ready player one: Hra začíná
Originální název: Ready player one
Autor: Ernest Cline
Počet stránek: 511
Nakladatelství: Jota





,,Fascinující a originální.. hráči musí proplout úskalími chytře sestavených rébusů a přelstít ke všemu odhodlané soupeře ve virtuálním světě, aby zachránili ten skutečný. Čtenáře čeká fakt divoká jízda.“
- Terry Brooke


,,I já, ačkoli videohry sama nehraju, jsem si užívala každičkou stránku.“
- Charlaine Harrisonová


,, Fantastické dobrodružství zasazené do futuristického světa milovníkem retra. Jakmile jsem se pustil do čtení, vůbec se mi nechtělo knihu odložit a nemohl jsem se dočkat, až ji zase vezmu do ruky.“
- S. G. Browne







Píše se rok 2045 a svět, utápějící se v energetické a ekonomické krizi, je velmi chmurným místem k životu. Není divu, že většina lidí utíká před realitou do uměle vytvořeného vesmíru videoherního systému OASIS, kde mohou zapomenout na běžné starosti, vytvořit si novou identitu a jejím prostřednictvím se pak pohybovat po tisícovkách virtuálních planet, pracovat, studovat, bavit se a prožívat své sny. Navíc se tam někde skrývá a dědictví po tvůrci této videohry, miliardáři Jamesi Hallidayovi, který před svou smrtí zanechal ve skrytých koutech OASIS několik klíčů, jež mají hráčům ukázat cestu k pokladu. Trvá však dlouhých pět let, než se středoškolákovi Wadu Wattsovi podaří objevit první z nich. A potom vypukne hotové peklo, protože zájemců o dědictví, které nálezci zajistí doživotní bohatství a obrovskou moc, je nespočet a v cestě za svým cílem se neštítí žádných prostředků. Když se pak soupeření přenese z virtuálního světa do toho skutečného, končí veškerá legrace- tady už jde o život.




OASIS? Místo, které by chtěl navštívit snad každý z nás. Já tedy rozhodně ano. Příběh jsem si zamilovala od první stránky. Když jsem o knížce slyšela prvně moc se mi do ní nechtělo. Příběhy o budoucnosti, kdy se náš svět pomalu, ale jistě rozpadá, mě trošičku děsí. Ale tahle knížka to změní tím, jak moc skvělá je.
Nemám moc ráda knihy, ve kterých je hlavním hrdinou muž, poněvadž se nedokáži vžít do „role“. Tady mi to ani trochu nevadilo a já se do příběhu vžila okamžitě. Retro hry mám v lásce a když jsem zjistila, že retro hry hrají hlavní roli, mé srdce zaplesalo radostí.
Co říci dál. Touha po bohatství byl jeden z hnacích motorů banditů, jenž bylo v knížce požehnaně. V reálném světě bych tuto „touhu“ brala jako obrovské mínus, ale v knížce? Naprosto báječná věc, která dávala vyprávění nový rozměr.

„NATÁHNOUT RUKU A DOTKNOUT SE OASIS“


Knížku jsem dostala jako dárek a je to originál. A víte proč? Nechci aby to znělo nějak zle, ale je to vadný výrobek. Má jakoby „šoupnutou“ titulní stránku. Jen o kousek a podle mého by si toho všimnul málo kdo, ale mně se líbí. A ta vnitřní strana obálky? To je naprostá nádhera! Začínám jí považovat za jednu z nejhezčích obálek co doma mám.
Na jednu stranu mne mrzí, že je tam na několika stránkách je sáhodlouhé popisování v tom mně neznámém počítačovém slangu.
Další ohromná věc, která mě fascinuje a vlastně i baví, je ta posedlost autorem OASIS. Chápu, že je to kvůli tomu vejci, ale stejně mi to přišlo vtipné a na druhou strnu nepochopitelné.
Jedno obrovské mínus pro mě byl název mého nejoblíbenějšího filmu. A to je „Zpátky do budoucnosti“. To jako vážně?! „Návrat do budoucnosti“ je jedna z nejlepších trilogií na světě a spisovatel tomu dá takový ohavný název. V tu chvíli jsem měla chuť hodit s knížkou o zeď.
Dlouho jsem si nedokázala vytvořit názor na Art3mis. Pořád jsem měla pocit, že bude na špatné straně a jenom hraje dobračku aby si dostala k odměně.


„OASIS- NEJSKVĚLEJŠÍ VIDEOHRA, JAKOU KDY KDO VYTVOŘIL, A JEN ZA ČTVRŤÁK.“

Na příběhu se stane během prvním stránek závislí. Nenechá vás knížku odložit a sáhnout po ní zase druhý den. Upřímně doufám, že to někdo natočí, protože by to byl skvělý film. Prostě skvělý!




A co říci závěrem? Knihu jsem si zamilovala a bude patřit mezi mé největší objevy letošního roku.

Hodocení : 
5/5



3 komentáře:

  1. pekne fotky a pekna recenze, na knizku se chystam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě se ti bude líbit. Je skvělá a nenechá tě spát. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Všichni si knihu chválí a mě pořád nějak nezaujala ...:/

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)