2. 8. 2014

Knihy, které jsem chtěla mít ráda, ale nemám...

Začínám psát v pořadí již třetí článek do rubriky " Knihy, které.. ". Tentokrát to bude na téma
KNIHY, KTERÉ JSEM CHTĚLA MÍT RÁDA, ALE NEMÁM..

Začnu od té, u které mne to mrzelo nejméně.

PÁD
LAUREN KATEOVÁ

Úplně přesně si pamatuji ten den, kdy jsem šla do knihkupectví a koupila si tuhle knížku. Říkala jsem si, že když je o padlých andělech, bude to nádhera. Vážení a milí, nebyla.
Knížka mě štvala už od samého začátku. Al říkala jsem si, že když už jsem jí koupila, tak jí alespoň přečtu. Po dvou letech jsem jí četla znovu s tím, že se můj názor určitě změnil a knížku si ještě zamiluji. Nezamilovala a do teďka mě to mrzí. Protože má nádhernou obálku ( což byl jeden z důvodů, proč jsem knížku koupila) a příběhy o padlých andělech mne vždy lákaly.
Upřímně doufám, že jí dám za další dva roky další a tentokrát poslední šanci. A třeba se můj názor změní, uvidíme.



SHERLOCK HOLMES: PŘÍPAD DOBŘE VYCHLAZENÉ POMSTY
MACKENZIE PETERSON
Není nikoho, kdo by neznal celosvětově oblíbený seriál od BBC Sherlock. To byla láska na první pohled. Když se o něco začnete zajímat, kupujete si o tom různé knížky, protože si myslíte, že i ty budou super.
Hned na začátek říkám, že se mi jiná filmová zpracování nelíbila. Jen ten seriál. A myslím, že ten moc s Sherlockem společného nemá. Ale tahle knížka? Co to je? To má být vtip? Nebo to pan autor myslel opravdu vážně? Přečetla jsem dvacet stránek a znechuceně jsem knížku zaklapla s tím, že tohle opravdu ne!
Jediné, co se mi na celé knize líbilo, byla Sherlockova věta
z roku 1911:
"Zradil jste mou důvěru, ba co hůře, mé přátelství! Jsem zklamán, drahý Watsone.."






                                                                                 TOMÁŠ KLUS PANE BOŽE, ZA CO?
                                                                                  PETR ČERMÁK
Tohle se stalo největším zklamáním po květnovém Klusově koncertu, kdy mi řekl pravdu o této knížce. Autor, Petr Čermák, nedostal povolení napsat tuto knihu a psal do ní (čehož jsem si všimla i já) lži. O Tomášovi, jeho rodině, ale i Cílové skupině, se kterou hraje. A to se mi nelíbí.

Co je krásné, jsou fotky uvnitř knihy a texty jeho písniček. Ale tím to končí. A opravdu mne to mrzí, protože... Jak někteří již víte, Kluse a jeho písně mám opravdu ráda a říkala jsem si, že to bude skvělé, když budu mít knížku o něm doma.
Takže milé fanynky, milí fanoušci. Tuto knihu si rozhodně nekupujte. Měla jsem tu možnost mluvit o ní s Tomášem na koncertu a řekl mi co a jak. A já mu věřím.







A co vy? Jaké jsou vaše knížky, které jste chtěli mít rádi, ale nemáte?  

7 komentářů:

  1. Pád jsem četla a musím říct, že na to, jak jsem se na ní těšila, tak mě opravdu velice zklamala. Chápu, že autorka nejdřív musela nějak asi vysvětlit, o co jde, ale byla to příšerná nuda.. :D Bavil mě asi až poslední díl, což je celkem smutné a byla jsem sama překvapená, že jsem se k němu dostala.
    Jako, nápad na příběh je to dobrý, ale mělo to být napsáno asi poutavěji. Začátek mezi Lucindou a Danielem se hrozně táhl a možná to mě znechutilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek. Já to takhle mám spíš s klasikou, která by měla být něčím výjimečná, ale já ji nemůžu vystát. Třeba Obrazd Doriana Graye, Kdo chytá v žitě...

    OdpovědětVymazat
  3. Pád jsem sama nečetla, ale vím, že hodně lidí to moc nebaví :/ Mám tu knihu staženou, ale nejsem si jistá, jestli se do ní vůbec chci pouštět. Asi zkusím pár stran a uvidím, jak se mi to bude líbit, i když teda...
    Ten Sherlock mě mrzí. Ani tuhle knihu jsem sice nečetla, ale Sherlocka snad ve všech formách zbožňuji a jestliže z toho někdo vytvořil takový patvar, jak říkáš, tak to snad ani nechci vidět :(. Já mám nejradši originál Psa Baskervillského, to je radost číst (pro mě) :).
    A Tomáše Kluse mám taky ráda ;), byla jsem se na něj podívat, když hrál u nás v divadle :).

    OdpovědětVymazat
  4. S Pádem naprosto souhlasím, taky mě hodně zklamal a asi bych ani moc nevěřila tomu, že za dva roky změníš názor - leda k horšímu, protože je to prostě příběh, ze kterého člověk brzo vyroste. Co se Sherlocka týče, tak mám taky hodně ráda seriál, ale kromě toho mám ráda i klasické Doylovy knihy. Případ dobře vychlazené pomsty mám doma taky, ale zatím jsem ho nečetla, nicméně předpokládám, že to bude na "stejné notě" jako Doylova klasika… Osobně se mi zatím nejvíce líbil Pes Baskervillský, takže bych doporučovala začít asi tam, i když si nejsem úplně jistá, jestli se ti bude tenhle klasický Sherlock líbit, když máš ráda pouze seriál… Ale zkusit to můžeš ;)

    OdpovědětVymazat
  5. :) Tak klasický knižní Sherlock má k americkému filmovému s Downeyem a BBC seriálovému poměrně blízko - rozdíly dělá především to, že
    1. příběhy jsou vyprávěny Watsonem v první osobě
    2. a John Watson je viktoriánský gentleman a spoustu věcí pouze naznačí a rozhodně s nimi nepracuje jako se základními rysy charakteru. Někde to tam latentně je, ale watsonovým cílem je psát o Sherlockově genialitě, ne o tom, že má doma bordel, je to sociopat, dělá vyšinuté experimenty, pravděpodobně trpí maniodepresivitou, kvůli čemuž si snaží neustále něčím zaměstnávat mozek, a pokud nemá co dělat, tak ujíždí na kokainu (což jej tedy Watson odnaučil a zmiňuje se o tom v jedné povídce tak nějak mimochodem, jako že Sherlock pod jeho vlivem s tímto odporným zlozvykem přestal).

    Klasická filmová zpracování jsou něco jiného, a tradice Sherlocka "průserovosti zbaveného" je založena na nich (tedy... pravda, vychází vstříc čtenářům, kteří si určitých věcí nevšimli nebo si je v selektivní slepotě odmítali všímat - co jsem si dělala průzkum, čtyři z pěti lidí, kteří holmesovské povídky četli, ty věci jako svinčík, bizarní návyky a jisté nedostatky v emocionální inteligenci nezaznamenali, pravděpodobně proto, že je víc zajímal vlastní případ, než vedlejší odstavec, v němž se Watson zmiňuje tak nějak kulantně, že jednou se Sherlock nudil a tak si pocvičil střelbu a ozdobil stěnu bytu monogramem královny).

    OdpovědětVymazat
  6. Pád jsem četla a docela se mi líbil. Zato s ostatními díly jsem byla naprosto nespokojená...

    OdpovědětVymazat
  7. My v knihovně máme toho Tomáše Kluse:)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)