22. 8. 2014

Kéž Vás vždy provází štěstěna

Název: Hunger games : Síla vzdoru
Originální název: The Hunger games Mockingjay

Autor: Suzanne Collins
Rok vydání: 2010
Nakladatelství: Fragment





Antonace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.

Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid.

V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo...
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná?
Cena může být hodně vysoká..




Snažila jsem se třetí díl číst co nejpomaleji, aby mi vydržel dlouho. Bohužel jsem to nezvládla. Přelouskala jsem ho za tři dny a jak už jsem psala na svých facebookových stránkách, třetí díl možná předčí oblíbeností ten druhý, který jsem si tolik vychvalovala. Čeká nás obrovská a nezastavitelná revoluce. Jak tohle může dopadnout? A kdo kvůli tomu musí zemřít?

A dokáže se mezitím Katniss konečně rozhodnout mezi Peetou a Hurikánem? A bude vůbec nějaký ten happy-end, nebo celý příběh skončí špatně? Čeká nás příběh plný nebezpečí, smrti, bezmoci, touhy po pomstě. Boj o přežití, který nás čeká jen v Hladových hrách..

Musím přiznat, že mi Katniss od začátku do zhruba poloviny knihy pila krev. Katniss, Katniss. Ta nesnesitelná Katniss Everdeenová. Ty její změny plánů, vlastní hlava. Nějak jsem jí nedokázala vystát. Díky Bohu za konci knihy, kdy se to změnilo. Zato jsem si z nepředstavitelných důvodů dokázala oblíbit prezidenta Snowa. Nevím proč, vždyť je to největší zmetek pod sluncem. 

Další věcí, která mi na tomto příběhu přijde skvělá, je milostný trojúhelník. Je mnoho mnoho příběhů, ve kterých mne vyloženě vytáčí, ale tady? Na scény jsem se vyloženě těšila. Byly něčím jiné, originální a hlavně neokoukané. Dobré je to, že není hlavní podstatou děje a řeší se jen mimořádně a přesto se těšíte na rozuzlení.


Třetí díl měl a má jedno obrovské plus k dobru. Překvapoval mě. Velmi často a vždy to přišlo jako rána z čistého nebe. BUM! A překvapení jako blázen. Vím, že se spoustě lidem třetí díl nezamlouvá, ale já jsem s ním velmi spokojená. Je to něco jiného, lepšího. Neuvěřitelného. Dech beroucího. Ke konci je část, u které jsem měla chuť brečet, křičet, řvát a mlátit kolem sebe (nenapíši o co jde, protože nechci zveřejňovat nějaký ten nevítaný spoiler). 
Troufám si říci, že je to skvělé zakončení série. Na jednu stranu je mi to líto. S radostí bych přivítala alespoň jeden díl o tom, co se dělo za nějakou dobu.. Za několik týdnů nás čeká film a trailer vypadal báječně. Jak už jsem několikrát psala, druhé filmové podání jsem si okamžitě zamilovala a jsem zvědavá na trojku. Třeba se jí to podaří překonat. 
Ovšem nečekejte nějaký ten pohádkový konec kdy se všichni na poslední stránce slezou u Katnissina stolu, dají si čaj, sušenky a budou pomlouvat Snowa, protože Hunger games rozhodně žádná pohádka není. 


Myslím, že má recenze je celá nadšená a proto by mé hodnocení nikoho nepřekvapilo. Samozřejmě nesmím zapomenout poděkovat nakladatelství Fragment, které mi knihu poskytlo jako recenzní výtisk.

8 komentářů:

  1. Uch, abych byla upřímná, nesouhlasím s částí o milostném trojúhelníku. Je to taková ta část jakoby mimochodem vložená do knihy, která pro děj není ani podstatná, které se filmoví tvůrci bohužel chytili úplně nejvíc a udělali nám z toho tak trochu stmívání, což je škoda. Každopádně ohledně Snowa jsem na tom stejně, měla jsem ho daleko raději než prezidentku a čekala jsem celou dobu, že to Katniss dojde a zabije jí :D

    OdpovědětVymazat
  2. pekna recenze, ja celou serii HG zboznovala, i kdyz treti dil se mi libil nejmin, cele to stejne bylo proste skvele

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem docela valila oči, když ji zastřelila :D Nějak jsem to nečekala. :D Ve filmu je milostného trojúhelníku opravdu plno,pravda. V knížce se mi tohle "mimochodem vložení milostného trojúhelníku" líbilo. :) A Snow? Pořád nechápu jak ho mohu mít ráda, ale už je to tak.. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ja jsem knihu cetla uz je to dlouho a podle me nejhorsi ze serie:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem s ní byla až moc spokojená. Ale myslím si, že když si jí přečtu za dva tři roky znovu, už tolik nebudu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Snow je správně podlý zloun. A jak jsem ho oba dva díly nenáviděla, tak ve třetím na mě tím koncem dost zapůsobil :D .. btw. herec Donald Sutherland, který Snowa ve filmech ztvárnil, vyhrál na Teen choice award 2014 cenu Movie Villain (a prohlásil, že jeho žena s diváky souhlasí :D).

    OdpovědětVymazat
  7. Docela ti závidím, že ti Katniss lezla na nervy jen půlku knížky, mně lezla na nervy celou dobu, a na konci obzvlášť. =D A upřímně, ten milostnej trojúhelník jsem tam prostě vůbec necejtila. Teda, takhle, dva chtěli ji, ale ona nechtěla ani jednoho, respektive ona vůbec neměla páru, co chce... To není zrovna dobrej podklad pro milostnej trojúhelník... =D

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám takový dojem, že takhle milostné trojúhelníky fungují ne? :D

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)