25. 9. 2014

Na první pohled

Název: Na první pohled 
Originální název: La première chose qu 
Autor: Grégorie Delacourt 
Rok vydání: 2014 
Nakladatelství: Host 
Počet stránek: 232 


Anotace:
Jako každý večer sleduje Arthur Dreyfuss svůj oblíbený seriál, když vtom někdo zaklepe na dveře. Jde otevřít, na sobě trenky se Šmouly. Nevěří vlastním očím, před ním stojí Scarlett Johanssonová, hollywoodská star, která byla v různých anketách několikrát zvolena nejkrásnější ženou světa.
On je dvacetiletý automechanik, žijící osaměle v malém vesnickém domku v Pikardii, poblíž výpadovky na město. Ona je šestadvacetiletá slavná herečka, která se ocitla v nesnázích. Zdá se, že je dělí celý vesmír, ráno se však koná zázrak, Scarlett je stále u něj doma!



Kniha vás na první pohled zaujme svou nádhernou obálkou. Kdo by nesáhl po knize s tak krásným obalem? Snad jenom absolutní blázen. Na druhý pohled vás zaujme příběh. Do toho jsem se zamilovala snad okamžitě. Po přečtení anotace jsem si nebyla jista tím, jestli půjde o příběh plný humoru, nebo o příběh plný romantiky. Kniha v sobě ukrývá mnohem mnohem více, než byste mohli na první pohled očekávat. Avšak abych příběh pořád jenom nechválila, ze začátku jsem měla chuť knihu zavřít a už se k ní nevrátit. Nelíbil se mi spisovatelův způsob vyjadřování ani to, jak je to napsané. Dala jsem tomu šanci a teď jsem za to moc ráda. Příběh má obrovskou hloubku, je citlivý a romantický, nemá úplně klasický happy-end. Občas to bylo tak citlivé, až jsem chtěla brečet. Občas jsem to vydržela a občas ne. Arthura, hlavního hrdinu, jsem si hrozně oblíbila. Nelíbilo se mi autorovo vysvětlování v závorkách, ale to je jen malé mínus. Jsem zastáncem klasických knih, a proto se mi tato e-kniha četla hůře, ale příběh, který je naprosto jedinečný, to vyrovnal. 

Oceňuji příběhy obou hrdinů, i jejich krátké soužití. Spousta myšlenek mne zaujala a inspirovala. Mrzí mne, že příběh je místy až moc depresivní. Každopádně! Pokud můžete, sáhněte po ní, a přečtěte si jí.




Chtěla bych poděkovat nakladatelství Host, které mi knihu poskytlo jako recenzní výtisk.

3 komentáře:

  1. Pěkná recenze :)
    Myslím, že by se mi mohl příběh líbit, tak snad po na ní časem narazím:))

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě se ti bude líbit. Děkuju :))

    OdpovědětVymazat
  3. A zrovna nám přišla do soutěží na říjnovém srazu, tak jsem ráda, že se líbila :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)