19. 11. 2014

Kniha versus e-kniha

Krásný středeční podvečer vám přeji. 
Rozhodla jsem si (jako už kolikrát), že budu přidávat články každý den. A protože nevím, kam se svými úvahami, žvásty a podobnými myšlenkami, je tu nová rubrika "ZÁPISNÍK". A o čem že to dnes bude? Dnes je to na téma "Kniha versus e-kniha" a proč já vždy ( opakuji vždy) volím mou milovanou KNIHU. Rozhodně mi do komentářů napište co volíte vy a proč. :)









Už dlouho jsem chtěla psát o rozdílech mezi těmito dvěma "knihami". Dnes vám povím o tom, proč budu vždy volit knihu. Pravou, skutečnou knihu před něčím, co ono dokonalé začíná pomalu nahrazovat.
Představte si, že přijdete do obrovské knihovny a místo vůně starých knih uslyšíte akorát jakési bzučení přístrojů, které knihy nahradili. Pro mne je to naprosto nepředstavitelné. Proč tolik nesouhlasím s e-knihami, neboli budoucností knih? Proč s sebou budu raději vláčet obrovitánskou, těžkou knížku, než abych si pořídila čtečku knih?
Nebudu vám lhát, mám ráda vůni knih. Jak tu, která vychází z knihy nové, tak tu, kterou voní naopak knihy staré. Když máte e-knihu, nemůžete si jí osahat, obdivovat ten krásný obal, nebo si přičichnout.

Podle mého vám elektronická verze knihy nikdy nenahradí "normální" knížku. Myslím si, že to není prostě možné. Není přece nic hezčího, než když si z knihkupectví či antikvariátu přinesete novou knihu, přečtete a založíte do své knihovny plné neuvěřitelných nádherných a zdrcujících příběhů.

Představte si knihovnu plnou čteček a e-knih. Kam se vytratí ta vůně a zvuk otáčejících stránek? Kam se "vypaří" milá paní knihovnice, se kterou vždy prohodím pár slov a pokaždé se na ní hrozně těším? Nahradí ji snad robot? S robotem si opravdu povídat nechci, děkuji pěkně...

Asi jsem naprostý blázen, ale zbožňuji ten pocit, když horlivě otáčím stránky nějakého napínavého příběhu. Když s mohu bát, že se můj oblíbený hrdina na další stránce zraní. Stejně jako pocit, když nechci knihu za žádnou cenu odložit a musím ji dočíst ještě to odpoledne.


Závěrem bych snad jenom řekla to, že se v mém pokoji nikdy neobjeví žádná čtečka knih ani jí nic podobného.


A co vy? Jakou formou raději čtete?

12 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy také upřednostňuji knihy, a abych řekla pravdu, tak z úplně stejných důvodů. :) .. Na druhou stranu mám ale stejně v telefonu stáhlý adobe reader a k tomu pár knížek z uloz.to. :D .. Kdybych totiž někdy knihu zapomněla, tak se to hodí jako "nouzovka", protože mobil mám u sebe téměř pořád. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já s tebou souhlasím, ale jen napůl. Taky neuvěřitelně miluji vůni knih a nedokážu si představit knihovnu bez knih, ale e-knihy a čtečky jsou taky velmi praktické a někdy i lepší než normální knihy. Když jezdíš třeba každý den skoro dvě hodiny do školy, tak se takový Eragon pronese. Proto je lepší ho mít v e-knize a neváží skoro nic. A navíc čtečku jen tak nezničíš jako knihu. U mě je to tak půl napůl no.. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Sice mám doma čtečku, ale spíš na knihy, které si nechci moc kupovat domů, většinou je stejně stáhnu zdarma z Amazonu. :D Rozhodně upřednostňuji ty fyzické - vůně, dají se přemítat, líp se mi na ně soustředí. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Uprednostňujem pevné knihy. Je to taký lepší pocit. Rada ju ohmatám, pretáčam stránky a občas pričuchnem :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím.. naštěstí si myslím, že ty právé knihy nikdy nic nenahradí.. ale do budoucna bych si čtečku asi pořídit chtěla.. třeba kvůli knihám v angličtině, které u nás ani nevyjdou, ale na netu jsou.. nebo do školy jsou dobré na některé učebnice.. ale jinak dávám přednost normálním knihám..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím.. naštěstí si myslím, že ty právé knihy nikdy nic nenahradí.. ale do budoucna bych si čtečku asi pořídit chtěla.. třeba kvůli knihám v angličtině, které u nás ani nevyjdou, ale na netu jsou.. nebo do školy jsou dobré na některé učebnice.. ale jinak dávám přednost normálním knihám..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Souhlasím.. naštěstí si myslím, že ty právé knihy nikdy nic nenahradí.. ale do budoucna bych si čtečku asi pořídit chtěla.. třeba kvůli knihám v angličtině, které u nás ani nevyjdou, ale na netu jsou.. nebo do školy jsou dobré na některé učebnice.. ale jinak dávám přednost normálním knihám..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím.. naštěstí si myslím, že ty právé knihy nikdy nic nenahradí.. ale do budoucna bych si čtečku asi pořídit chtěla.. třeba kvůli knihám v angličtině, které u nás ani nevyjdou, ale na netu jsou.. nebo do školy jsou dobré na některé učebnice.. ale jinak dávám přednost normálním knihám..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Souhlasím.. naštěstí si myslím, že ty právé knihy nikdy nic nenahradí.. ale do budoucna bych si čtečku asi pořídit chtěla.. třeba kvůli knihám v angličtině, které u nás ani nevyjdou, ale na netu jsou.. nebo do školy jsou dobré na některé učebnice.. ale jinak dávám přednost normálním knihám..
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  11. Krásný článek! :) Mnohem pohodlněji se čtou e-knihy, ale vždycky budu také preferovat klasické knihy! Ta vůně a hlavně to, že si je člověk může vystavit v knihovně, to je nenahraditelné :)

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem rozhodně za knihy, i když v telefonu mám Adobe Reader a na cestě si čtu v telefonu. Na Vánoce budu mít tablet kvůli e-knihám, ale chci to spíš kvůli tomu že jsem často v nemocnici, kvůli dovolné, na cestování a tak :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)