11. 11. 2014

Podivuhodné a krásné souznění Avy Levander

Podivuhodné a krásné souznění Avy Levander? Nejpodivuhodnější kniha, kterou jsem kdy četla. Opravdu!



Na první pohled vás zaujme tou nepřekonatelně nádhernou obálkou. A příběh? Ten vás zasáhne
rovnou do srdce! Zhruba do první poloviny knihy se „seznamujeme“ s Avinými předky. Také to neměli v životě lehké a z jejich příběhů a zážitků vám poleze mráz po zádech. Ale vraťme se k samotné Avě.

Asi se ptáte, čím je tak jedinečná. Jiná než ostatní. Ráda by se svou kamarádkou řešila kluky, přibývající kila, nepovedený letní románek. Jenže ona má na starosti naprosto jiné věci. Narodila se sice jako každé normální dítě. Jenže! S obrovskými křídly na zádech. Pro nás, čtenáře, je výjimečným děvčetem, ale jí už to tak výjimečné nepřipadá.
Dokonce by se dalo i říci, že jejich rodina není úplně normální. Například její bratr Henry mluví jen z nejvyšší nutnosti, babička vidí své mrtvé sourozence a máma? Máma podle čichu dokáže rozeznat spoustu věcí. Celá příběh pomalu končí v období letního slunovratu, kdy to pro Avu nevypadá zrovna nejlíp..


Jak už jsem psala na začátku, tato kniha je nejpodivuhodnější ze všech knih, které jsem kdy četla. Je směsicí všeho, co mám na knihách ráda. Je zábavná, napínavá, plná fantazie.. Není jenom o pozitivních pocitech a emocích. Je také depresivní, smutná, drastická.... Magická. Okouzlující. A také zdrcující.

Myslím si, že knížka je určená pro všechny čtenáře, kteří mají rádi příběhy plné emocí. Také pro ty, kterým se líbil Zvláštní smutek citronového koláče, nebo mají zrovna chuť na nějaký ten magický realismus a lyrickou prózu. U několika málo pasáží jsem měla slzy v očích a u několika jsem cítila slabý, slaboučký vánek způsobený jejími opeřenými křídly. Kniha pro mne znamenala a pořád znamená velmi mnoho. Příběh vás přinutí pohrávat si s každou pasáží na jazyku. Je to něco nového, neokoukaného. Nic podobného jsem na knižním trhu ještě neviděla. Upřímně mohu říci, že má mysl i fantazie dlouho prahla po něčem takovém, jako je právě podivuhodné a krásné souznění. Děj hladí po duši, i když to celou dobu není procházka růžovým sadem.


Závěrem bych snad jenom řekla, že kniha je naprosto jiná, než všechny ostatní, které máte ve své knihovně. S radostí se k ní budete vracet a nedá vám spát.

Název: Podivuhodné a krásné souznění Avy Levander
Originální název: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Levander
Počet stránek : 277
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Coo Boo


4 komentáře:

  1. Tu bych si vážně někdy ráda přečetla! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nechci rejpat, ale máš tam menší chybku - není to souznění, ale soužení :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem na to koukala :) Hned to opravím :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)