18. 11. 2014

Saeculum


Název: Saeculum- Uprostřed lesů začíná boj o život
Originální název: Saeculum
Autor: Ursula Poznanski
Rok vydání: 2011 ( u nás vydalo nakladatelství Fragment v roce 2014)
Počet stran: 478
Nakladatelství: Fragment



Anotace:
Strávit pět dní v hlubokém lese a zkusit žít jako ve středověku vypadalo jako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitek v klidu odpustil. S účastí na výpravě souhlasil jen kvůli své lásce Sandře. Parta dobrodruhů se vydává na cestu i přesto, že místo, kde chtějí tábořit, bylo kdysi prokleto. Staré povídačky o tom, že kdo do lesa vstoupí, nevrátí se už zpět, nikdo nebere vážně. Během první noci přijde prudká bouře a z tábora zmizí první člen výpravy. Zůstanou jen podivné vzkazy vyryté do kůry stromů. Když se ho ostatní vydají hledat, začnou bloudit. Pak se ztratí další z nich. Jak velkou udělali chybu, když nebrali varování vážně? Nechá je les odejít?




Poslední dobou mám na dobré knihy opravdu štěstí. Saeculum je další výbornou knihu v mé knihovně. Do knížky jsem se začetla okamžitě. Její příběh mne pustil až po jejím dočtení. A o čem že tedy je?

Hlavní hrdina Bastian je brýlatý "šprt" studující medicínu. Nikoho, ani jeho samotného, by nenapadlo, že by se někdy mohl zúčastnit středověkého dobrodružství. A přesto se tam vydává. I když tentokrát je to trochu jiné, než obvykle. Ztrácí se lidé, objevují se tajemné vzkazy spojené s dávným prokletím toho místa uprostřed pustého lesa. Jak tohle může dopadnout? A vrátí se všichni živí a zdraví? A jak že to vlastně je s tím prokletím?

Zhruba v polovině knihy jsem předpovídala, jak tenhle příběh dopadne. A neuvěřitelně jsem se sekla! Příběh je plný napětí, nečekaných situací a zvratů, sem tam se objeví i vtipné situace. Ale mohu si klidným srdcem říci, že se mi kniha opravdu povedla.

Kniha má nádhernou obálku, kterou mne zaujala na první pohled. Dále to pak byl středověký larp, jelikož já jsem si středověk zamilovala již v dětském věku a nějak se této vášně nemohu zbavit. Kolikrát se mi stalo, že jsem se bála spolu s hlavními hrdiny, radovala se s nimi... Když jsem si ke knize sedla prvně, nemohla jsem ji odložit.

Dnes jsem knihu dočetla a za hezkého počasí jsem se vrhla do lesa udělat jí pár hezkých fotek. A věřte mi, ohlížela jsem se, jestli mi nehrozí nějaké nebezpečí. Už z ní blázním. Ano, ano. Až tak moc se mi líbila.

Dlouho jsem přemýšlela nad nějakou negativní poznámkou proti příběhu. Napadá mne snad jen to, že by mohla být klidně kratší, protože některé pasáže by nemuseli být tak dlouhé, nebo by tam nemuseli být vůbec. Každopádně pokud máte možnost, rozhodně si knihu přečtěte. Myslím, že za to stojí.

Knihu mi poskytlo nakladatelství Fragment jako recenzní výtisk.


3 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě. Na středověk moc "ujetá" nejsem, ale celkem mě to zaujalo. Až jí najdu v knihovně, ráda si jí půjčím:)
    Marky > little-me.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Těším se, až se k ní dostanu :) A středověk navíc já ráda :)

    OdpovědětVymazat
  3. Středověk je super období, taky ho mám moc ráda :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)