26. 8. 2014

Divergence

Název: Divergence
Originální název: Divergent
Autor: Veronica Rothová
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: CooBoo



ANTONACE:

JEDNA VOLBA

JEDNA VOLBA
ROZHODNE O TVÝCH PŘÁTELÍCH

JEDNA VOLBA
URČÍ TVOU VÍRU

JEDNA VOLBA
PŘEDURČÍ TVOU ODDANOST- NAVŽDY

JEDNA VOLBA TĚ ZMĚNÍ!

Chicago, budoucnost. Obyvatelé polorozpadného města jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvě šestnáct a přišel čas si zvolit, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka- úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, jež se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem. Způsobem, který jí ale může zničit..







Dovolte mi na začátek říci jedno velké PÁNI! Opravdu jsem nečekala, že se mi knížka bude takhle líbit. Většinou na ty celosvětově milovaná díla nejsem a Divergence jsem se proto trochu obávala. Pojďme si ale říci více k příběhu. A potom k tomu, jak začnu "ochat" a "juchat"..

Hlavní hrdinkou je šestnáctiletá Beatrice. Na začátku příběhu ji čeká test, který jí pomůže vybrat z pěti frakcí- Neohroženost, Sečtělost, Odevzdanost, Mírumiluvnost a Upřímnost. Test, který jí pomůže vybrat se skládá z počítačové simulace, na jejímž výsledku uvidí, na kterou z frakcí se nejvíce hodí. Výsledky jejího testu jsou nejasné a i když jí přihlížející osoba poradí, aby si vybrala něco jiného, zvolí Neohroženost. Rázem se z ní stává Tris od Neohrožených.
Díky svému výběru se seznámí s jedním mužem, který jí nedá pokoj- Čtyřka. Nečekejte, že by byl příběh plný romantiky a srdíček. To ani náhodu. Jedná se o příběh, který vám nedá spát.A Čtyřka taky ne, jen tak mimochodem..

Obrovské plus, díky kterému si mě Divergence získala hned na začátek je obálka. Stejně jako nápad. Četla jsem pár recenzí, které to srovnávali s Hunger games, ale já si myslím, že to není pravda. Podle mého je to další velmi originální dystopie, jež musíte číst pořád dál a dál a dál.
Jedno z minimum mínusů, které jsem na knížce našla. Do zhruba šesté kapitoly mě to nebavilo. Nebylo to nic hrozného, ale nebavilo. A potom? Potom mě to pohltilo. Nejdříve, trochu a pak úplně. Jak už jsem tak tochu věděla oč jde, radostí jsem nadskakovala na posteli, když už se konečně potkali. Vlastně jsem se celkově těšila a žrala všechny scény Tris a Čtyřky. Mám takový dojem, že o n je jako knižní hrdina něčím úplně novým. Je to možné?
Na stránce šedesát dva jsem si vzpomněla na hlavní hrdinku Annu z Deklarace smrti. Schválně jestli uhodnete proč! Chápu, že Tris byla celý život zvyklá na něco z domova,ale... Neberu to jako nějaké mínus knížky. Jen mě to donutilo zamyslet se nad postavou jako takovou. A jaká skvělá ženská se nám to z ní vyvinula, že ano. Zatím je jednou z mých nejoblíbenějších ženských knižních postav. Neštve mě už v prvním díle. Což je dobrým znamením. Ptáte se, jestli má Divergence postavu, kterou jsem nemohla vystát a každou stránkou jsem si víc a ví přála, aby byla mrtvá? Milovníky dobra a spravedlnosti to jistě nepřekvapí, protože Peter byl místy opravdu na jednu velkou ránu přes celý obličej! Ale bez něj by to nebylo ono a mám takový dojem, že na konci se projeví jako dobrák.
Jak už jsem někde na začátku psala, nevěřila jsem tomu, že se mi tak zalíbí. Celou knížku jsem přečetla za den a už teď šetřím peníze na druhý díl, který snad bude tak dobrý jako ten první.

Poslední pár slov ke konci. Dystopické konce mě většinou nebaví, přijdou mi zplácané a takové.. nedodělané. A tento konec je podle mých představ! Takže!! Pokud jste knížku ještě nečetli, okamžitě utíkejte do knihkupectví, nebo knihovny. Uvelebte se na gauči a pusťte se do čtení jedné z nejlepších knih.


Mohu ještě pár slov k filmu, který jsem viděla téměř po dočtení knížky? Nedovolím si říci, že mne zklamal. Protože Čtyřka byl opravdu kus chlapa. Ale kniha je kniha a nic se jí nevyrovná.


Co vy? Četli jste? Jaký je váš názor? A kdo je vaší nejoblíbenější postavou?

9 komentářů:

  1. Souhlasím, Divergence je naprosto skvělá! A film mi přišel taky dobrý, možná hlavně kvůli tomu čtyřkovi :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem četla pouze první díl této série a musím říct, že jsem byla naprosto nadšená. Bohužel jsem se k Rezistenci ještě nedostala, ale snad to brzy napravím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Rezistenci se chystám co nejdříve. Zajímá mne, jak to bude dál. Je to skvělá knížka. Čtyřka je skutečný frajer :3 :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já Divergenci miluji, celou sérii. Čtyřku jsem si okamžitě zamilovala. Nejlepší byl v prvním díle, pak se docela změnil a jen podlézal Tris a to už se mi teda moc nezamlouvalo.

    OdpovědětVymazat
  5. Miluju tuhle sérii, nejlepší dystopie co jsem kdy četla, i když jsem asi jedna z mála komu se líbila víc než HG :D.

    OdpovědětVymazat
  6. Já uvažuji nad tím, že se mi první díl zatím líbil více než HG :D

    OdpovědětVymazat
  7. Knížku jsem nečetla, film jsem neviděla, ale rozhodně to mám v plánu. :) .. Teď už se k tomu jen konečně dostat. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Nejradši bych si přečetla všechny tři díly, i když na tento žánr moc nejsem, ani filmy s touto tématikou mě nikdy úplně nebavily.. Ale nevím, kniha mě zaujala asi hlavně proto, jak o ní čtu skoro všude a všichni ji vychvalují :D :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)