17. 8. 2014

Knihy, které ... by si mohl zamilovat každý

Pořád si říkám, že bych tyto články měla psát pravidelně. A když už chci začít psát, nemám nápad, nebo chuť sednout si k počítači a napsat pár slov o každé knize. Potom přijde den D, kdy se ráno vzbudím a mám tolik nápadů, které bych chtěla napsat.
Tentokrát to bude na téma:
"Knihy, které... by si mohl zamilovat (snad) každý"

Rozhodla jsem se, že si to rozdělím na série a samostatné knihy. Nejsem si jista s kolika lidmi se shodnu, ale knihy o kterých píšu mohu s klidem říci, že jsem se do nich zamilovala. Doufám, že se alespoň někdo takový najde, nebo budu velmi znepokojena. Nejdříve se vrhnu na série. A co jsem si připravila?





1. HARRY POTTER
Ten se pro mne stal absolutní knihou číslo jedna. Vyrůstala jsem na něm a každou chvíli se k němu ráda vracím. Při každém čtení najdu něco jedinečného, čeho jsem si předtím nevšimla ( nebo nezaregistrovala). Mám takové tušení, že většina čtenářů a sledovatelů filmů miluje Harryho a Rona, ale mou srdcovou záležitostí je Hermiona a malá Ginny. A možná i dvojčata Weaslyovi! Ti jsou naprosto geniální. Vždy opláči smrt Albuse a pokaždé začnu nenávidět Severuse. Knihy by si měl přečíst každý fanoušek. Podle mého je v nich něco pro každého.




2. PÁN PRSTENŮ
Filmů jsem se jako malá hrozně bála, ale vždy jsem se hrozně těšila až to budou opět dávat. První díl jsem četla snad milionkrát a nějaké pasáže znám nazpamět a přesto je miluji. Myslím si, že série je ideální pro všechny, kteří mají rádi kouzla a elfy, trpaslíky a hobity. Není nic lepšího, než si dát s Pipinem druhou večeři, nebo sedět s Gandalfem na lavičce a bafat dýmku.





3. ZAVRŽENÝ
První díl jsem si zamilovala okamžitě. A poslední mě okamžitě zklamal. Pokud máte dost všech upírů, kouzelníků a hobitů, tato série plná padlých andělů je právě pro vás. Mám takový dojem, že už jsem to někde psala, ale nikdy se mi nestalo, že bych knížku dočetla a začala jí číst znovu. Nenapíši žádný spoiler můžete se těšit na neuvěřitelný příběh lásky, pomsty a hromadu přitažlivých padlých andělů. Pokud chcete alespoˇchvíli věřit v to, že jsou kolem vás také padlí andělé, běžte do knihkupectví a kupte si tuto sérii.





4. HUNGER GAMES
Není nikdo, kdo by Hunger games neznal a nemiloval. Já se zamilovala po prvních deseti stránkách a pořád se mě to drží, pořád koukám na filmy a tiše obdivuji Hurikána. Jakmile nemáte náladu na kouzla ani fantasy tvory, musíte zaručeně sáhnout po Hunger games. Nenáviděla jsem ten rozruh mezi knihomoly, který byl kolem Hunger games. Pak jsem se začetla do prvního dílu a musela se tiše omluvit všem, kterým jsem se posmívala za to, že to čtou. První filmová verze mě nenadchla, zato druhou jsem si zamilovala a mohla bych si jí pouštět klidně třikrát denně.





(5) DIVERGENCE
Dalším (ne)bodem je kniha na kterou se moc těším, ale ještě jsem se k ní nedostala. Tím je série jménem Divergence. Nápad tohoto příběhu se mi jeví jako dokonalý a už se těším, až si konečně najdu čas a dostanu se k ní.



Druhou částí článku jsou čtyři samostatné knihy, které jsem si taktéž zamilovala a zajisté si je zamilují i jiní.





1. ZJIZVENÁ TVÁŘ
Byla to má první vyvražďovačko-detektivka, kterou jsem četla a okamžitě jsem jí přidala na seznam svých super oblíbených knih. Rozhodně bych ji doporučila každému, kdo má chuť na knihu jen s jemným náznakem detektivky. Koupila jsem ji náhodou a musím řici, že to byla opravdu dobrá koupě.





2. JANA EYROVÁ
Klasika, kterou chválím na každém kroku. Nejsem si jistá co o ní mám psát, protože to je jedna z nejlepších knih, kterou jsem četla. Štve mi, že není v seznamu naší maturitní četby, protože bych měla okamžitě jasno v tom, co si přečtu. Janu se chystám číst znovu v "Rory Gilmore challenge" a nevadí mi to. Je to jedna z knížek, které mohu číst snad za jakékoliv situace.





3. HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY
Miluji jí, miluju, miluju! Neznám nikoho, kdo by neznal. A neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. Augustus byl prvním knižním hrdinou, do kterého jsem se zamilovala téměř okamžitě. Na konci jsem brečela a kolikrát během děje jsem měla na krajíčku. Film jsem ještě neviděla, mám staženou nějakou nahrávku z kina (a to moc vidět nechci) a předpokládám, že probrečím celý film. Mým snem je potkat muže jako je Augustus, protože on je ... miláček.






4. ZLODĚJKA KNIH
Co říci k této knize. Film jsem si zamilovala a knížku jsem začala číst pár dní po shlédnutí a ... zasekla jsem se na straně 149. Potom jsem začala číst něco jiného a ke Zlodějce jsem se už nedostala. Ráda bych jí do konce roku přečetla, ale na nočním stolku mám asi milion khin, kterého bych si ráda přečetla ještě předtím. Ale nápad a děj jsou bezkonkurenční a už teď musím říci, že je jednou z mých nejoblíbenějších.





Otázka pro vás. Jaké jsou vaše milované série a samostatné knihy?

12 komentářů:

  1. Já úplně miluji Divergenci a Pána Prstenu. Kupodivu nejsem moc velký fanoušek Hunger Games, což je zvláštní, protože když jsem to začala číst, myslela jsem si, že mě to bude bavit.

    Díky za hezké tipy na kniha jako například Zavržení, které jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aniko nemáš zač. Mám takový dojem, že se ti to bude stoprocentně líbit! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naozaj skvelý výber ! Myslím, že súhlasím so všetkým :) !

    OdpovědětVymazat
  4. Spousta zmíněných sérií mi až tak nesedla (zejména Zavržený), ale s čím rozhodně souhlasím je Jana Eyrová, Harry Potter a Tolkien. Pěkný výběr! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Zavrženého už se těším. S Hunger games a Divergencí souhlasím, to už je zkrátka takový fenomén, který baví lidi napříč generacemi a styly :) Zlodějku knih jsem ještě nečetla, ale myslím, že je to taková "povinnost", takže v budoucnu to jistě doženu.

    OdpovědětVymazat
  6. HP je prostě HP Já taky vždy milovala Hermionu, ta je prostě úžasná a Albuse taky obrečím, stejně tak jako Snapea. Já ostuda jsem Pána prstenů nečetla, ale filmy se mi líbí. Divergence, HG jsou dobré série, Zavrženého jsem nečetla. Ze samostatných knih jsem četla jen Hvězdy, které jsou dokonalé a chci si přečíst zlodějku. Ta už mě láká delší dobu. :) Skvělý článek, měla bys je dělat častěji. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zavržený je podle mého geniální. Jen musíš mít tu správnou náladu, když ho čteš prvně. :)
    Ivcca: Zavrženého budeš milovat! Zlodějka knih je srdcovka snad každého kdo ji četl :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ilonko, plánuju to, neboj se. :) Teď toho bylo jen moc a neměla jsem nápady. Snad to teď bude jen lepší :)

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek! Jsem milovník HP co se týče filmů, knihu mám teď rozečtenou :). Divergence jsem také nečetla, ale film je super. Pána prstenů od malička zbožňuji, tak stejně i Hobita, kterého mám i přečteného (radovala jsem se jako malá, když nám ho dali do povinné četby :D). Jana Eyorová je skvělá! četla jsem a hned jsem se do ní zamilovala :). Hvězdy nám nepřály jsem také četla, můj názor nalezneš na mém blogu, dělala jsem o knížce právě článek :).

    OdpovědětVymazat
  10. Pán prstenů je moje srdcová záležitost už nějakejch třináct let. Nikdy neodolám filmům, momentálně jsem se zase vrhla na čtení knížek... Myslím, že to je mánie, co mě nikdy nepřejde. =D Na rozdíl od třeba Harryho Pottera, ten mě nějak přešel kolem osmnáctin... =D

    OdpovědětVymazat
  11. Mně je osmnáct a ještě mě žádná z těchto mánií nepřešla a jsem za to docela ráda, ty jo. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Janu Eyrovou miluju. Doufám, že se nám dostane do povinné četby na střední škole, abych měla příležitost si ji přečíst znovu. I když znovu bych si ji přečetla, i kdyby v povinné četbě nebyla. :) .. Ze sérií se dlouho chystám na Divergence, tak snad se k tomu dostanu co nejdřív .. A Harry Potter? To je moje srdcovka. Hned jsem si zamilovala dvojčata Weasleyovi a co se týká Snapea, tak toho jsem si (nevím proč) velmi oblíbila a po Relikviích smrti mi přirostl k srdci ještě víc. :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)