13. 9. 2014

Zkuste nespat sedmnáct dní

Název: Spánek
Autor: Haruki Murakami
Originální název: Nemuri
Ilustrace: Kat Menschik
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 1990







Antonace:
Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát- těmito slovy začíná povídka Harukiho Murakamiho. Jejíž protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Žije s manželem a malým synem, dny mají stále stejný řád. Zaběhnutý stereotyp naruší hrdinčina patologická neschopnost spát. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru: noci nejprve tráví ve společnosti ANNY KARENINOVÉ a sklenky Brandy, posléze se ocitá ve světě, kde přestávají platit běžná pravidla.



Tuto krátkou povídku jsem přečetla během hodinové pauzy ve škole. Po přečtení jsem neměla absolutně žádný nápad ani myšlenku o tom, co bych vlastně měla napsat. A přesto se mi hrozně líbila. Sedmnáct dní bez spánku? Upřímně. Kdo by po takové době nezačal … blouznit.
Hlavní hrdinkou je žena, jejíž jméno v knize nepadne snad ani jednou a jak už víme, nemůže spát.  Samozřejmě je to naprostá hloupost, aby někdo nespal celých sedmnáct dní, ale to Murakamiho pravděpodobně nezajímá, ale nám to může být také jedno.  Celý příběh se točí kolem toho, že přes noc čte Annu Kareninu, pije Brandy a potajmu se cpe čokoládou. Odpoledne plave a hlubší děj není ve skutečnosti žádný.



Knížka má naprosto okouzlující ilustrace, který zabírají zhruba polovinu knihy a báječně doplňují děj. Místy jsou až hrozivé, ale to k sedmnáctidenní nespavosti prostě patří. Kniha není nic pro milovníky naprosto ukončených a jasných konců. Kniha končí nejasně a pořád jsem měla pocit, že mi nějaký nezbedník v knihovně vytrhl stránku. Na druhou stranu si můžete krásně domyslet, jak to s bezejmennou hrdinkou asi dopadlo.







Povídka není nic světoborného, ale také nic zlého. Já jsem s výběrem spokojená a až příště navštívím knihovnu, sáhnu po dalších Murakamiho dílech. 

Hodnocení:
3,5/5

5 komentářů:

  1. Tuhle povídku jsem si chtěla také přečíst, ale ta cena za tak krátkou knihu mě trochu odradila. Ostatní díla Ti mohu jen doporučit, Murakami píše skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Trochu nechápu, proč nevydali celou knížku "The Elephant Vanishes", kde je tato povídka a i jiné. Protože za jednu povídku tolik peněz?

    Musím říct, že je to skvělá povídka. A Murakami je tu stejně okouzlující jako v jiných knihách! Rozhodně doporučuji i jiná díla (Konec světa & Hard-boiled Wonderland, Kafka na pobřeží, Norské dřevo..). Ale musím říct, že ten nápad (17 dní nespat + konec) je dle mého prostě brilantní!

    OdpovědětVymazat
  3. Měla jsem ji půjčenou z knihovny. Ani nevím, kolik stojí. Ale ať je cena jakákoliv, je podle mého oprávněná, protože povídka je opravdu dobrá. Na to, jak krátká je. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nevypadá to špatně, právě na opak. Asi se po tom budu muset podívat, protože by mě zajímalo, jak to bude hrdinka přežívat :D

    OdpovědětVymazat
  5. Hrdinka to přežívá velmi dobře, avšak já bych v její kůži být tedy nechtěla :D

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)