28. 11. 2014

Rezistence - Zklamání? Nadšení?


Název: Rezistence
Autor: Veronica Rothová
Originální název: Insurgent
Překlad: Radka Kolebáčová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 351
Nakladatelství: Coo Boo



Anotace:
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout
už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?





Do této série jsem se zamilovala téměř po první stránce. Zatím jsem si koupila jen první díl a druhý a třetí jsem si okamžitě půjčila v knihovně. Jak se mi líbilo pokračování Divergence, mé oblíbené knížky?

Hned na začátek vám řeknu, že mě zklamala. Na celé čáře. Mezi frakcemi jsou problémy a vše se jaksi taksi žene do záhuby a konce frakcí. Se Čtyřkou to také nevypadá nejlíp. Když jsem začala psát tuto recenzi uvědomila jsem si, jak moc jsem v tomto díle nesnášela Tris. Co se s ní pro všech všudy stalo? Kde je ta její geniální povaha, kterou oplývala v prvním díle? Najednou z ní nebyla Neohrožená, ale mála, ubrečená a vystrašená holka.
A když nebyla tímto uřvaným děvčetem, byla holkou, která měla potřebu všechny mlátit a řešit vše násilím.

Obrovské plus je za konec. Byl tak neuvěřitelně napínavý, že jsem musela okamžitě začít číst třetí díl. Příběh je plný zvratů, napětí, zrádců, kterým bych nejraději zakroutila krkem.

Knížka se více rozjede až v druhé polovině a pak to stojí za to. Další obrovské plus má za (opět) nádhernou obálku. Občas mě štvalo to, že se mi pletou některé frakce a pak se děj zamotává do nesmyslných a zbytečných .. kravin. Avšak pořád je to hroší díl než ten první, není zase tak čtivý a Tris vás bude opravdu štvát. A to vám bude kazit celý dojem. Děj byl zdlouhavý a přišlo mi, že se kolikrát opakovaly scény, jen s jinými postavami a místy.


Abych vám nezkazila dojem z celé knihy, napíši, že není tak zlá. Je opravdu dobrá, ale první díl nepřekonala. Čtyřka je pořád chlapem, o kterém se mi zdá a chtěla bych ho doma (:D). Rozhodně si ji přečtěte a těšte se na film, který nás za chvíli čeká. Jak se knížka líbila vám? Jaký máte názor na Tris? A jak se těšíte na film?

7 komentářů:

  1. Mě se kniha tak moc nelíbila že jsem jí po polovině přestala číst.
    zavk.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Mně to nesedlo. Divergenci jsem brala, ale už ten konec mi přišel ukončený, v pořádku. A pak jsem se dozvěděla, že to má druhý díl. Přečetla jsem ho, ale nebylo to ono, takže ve výsledku jsem Alianci už nečetla a nemám to v plánu. Lehce mě to zklamalo, protože mám pocit, že by se z toho dalo dostat víc... Možná mi to vážně jen nesedlo, netuším, destopie mám normálně dost ráda. Ale stane se, že. :)
    http://knizni-strom.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. První díl je nepřekonatelný, druhý ušel, ale když se mě sestra zeptala o čem byl nebyla sem schopná nic říct :)
    Přijde mi, že Tris se vždycky zachová normálně vzhledem k situaci a čtyřka z toho pokaždý šílí :D

    OdpovědětVymazat
  4. Je pravda, že jednička je asi o něco lepší, ale i tak je to skvělá kniha. Mě totiž přijdou všechny tři díly hodně dobře napsaný a na film už se hodně těším. Jsem zvědavá, jak to všechno natočí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som nečítala ani Divergenciu :D Snáď čoskoro sa k nej dostanem :) Veľmi pekná recenzia :)






    www.booksmakesenseofmylife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Já nečetla ani první díl, ale film mi přišel fajn. Do knihy se nejspíše nepustím, pokud nezasáhne osud :D Ale na film se velmi ráda podívám, až bude zpracováno pokračování :)
    Jen co mi trochu vadilo, viděla jsem Hvězdy nám nepřály a hned za tím Divergenci a ty samé postavy, co v jednom filmu byly milenci, tak v druhém filmu byly sourozenci. To mi vůbec nesedělo, ale to už odbočuji od knihy k filmu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Pěkná recenze :) První díl je jednoznačně nejlepší, druhý je také skvělý, ale Tris mě v něm trochu štvala svým chováním..No a třetí jsem ještě nečetla :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)