6. 1. 2015

Čtyřka alias Tobias Eaton

Název: Čtyřka: Divergentní povídky
Autor: Veronica Roth
Originální název: Four: A Divergent Sotry Collection
Počet stránek: 192
Nakladatelství: CooBoo



ANOTACE:
Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.





Kdo jednou četl Divergenci, nikdy nezapomene na charismatického Čtyřku, neboli Tobiase Eatona. Jakmile se ke mně Čtyřka mohla dostat v podobě recenzního výtisku, neváhala jsem. Jako správný fanoušek divergentního světa jsem je prostě musela mít. A jak se mi líbila? 


Tobias se mi zamlouvá nejsem svým vzhledem (jako asi 90% slečen, které viděly film, nebo četly knihu), ale i pro své charisma a chování. V životě jsem se  (v knižním světě) nesetkala s postavou jako je on. Buď čtu opravdu málo, nebo je opravdu jedinečný. 
Povídky jsou rozděleny na čtyři části -PŘEBĚHLÍK-NOVÁČEK- SYN- ZRÁDCE a každá nám představuje část jeho života. Neměl to v životě jednoduché a přesto se stal jedním z lidí s nejmenším počtem strachů. 
Dlouhou dobu jsem přemýšlela nad nějakou chybou této knihy a našla jsem .. dvě. Takové, které mě spíše zamrzely, než naštvaly. Zaprvé : Kniha má "pouhých" 192 stran. A přesně počet stran souvisí s druhou  vadou. Myslela jsem (a snad i trochu doufala), že kniha bude i o tom, co se stane Tris na konci Aliance (žádné spoilery prosím!). Takže délka a podle mého nedokončený příběh. A tím to končí.


Jinak jsem spokojená. Jak s obsahem, tak s nádhernou obálkou. Co více říci... Přečtěte si ji. Určitě. Zabere vám jeden večer a vy poznáte Tobiasovu minulost. A to je dobré ne?
 Autorka knihy hned na začátku píše, že celá série měla být psána za pohledu Čtyřky, ale nezdál se jí dobrým vypravěčem. A já si s tím dovoluji (byť jen trochu) nesouhlasit. Aliance se střídá ve vyprávění po kapitolách a tyto Divergentní povídky měl celé na starost Tobias a musím říci, že je to velmi, velmi, velmi dobré. 


Abych to nějak zakončila. Přečtěte si to. Myslím, že to stojí za to. Recenzní výtisk mi poskytl Webmagazín Rozhledna a já jim tímto moc děkuji.

6 komentářů:

  1. Na Slovensku by to malo vyjsť už tento rok, 100% sa na to vrhnem! :)
    http://zoniaworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se Čtyřka taky líbil, ale byla bych radši, kdyby převyprávěl sérii až do konce... Souhlasím s Tvou recenzí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze. Až bude v knihovně tak si určitě přečtu =)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu si určitě budu muset dokoupit, protože ta obálka a dokončení série.. to musím mít! A Four je úžasná, charismatická postava :) Krásná recenze

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu mám určitě v plánu přečíst a ta obálka mě prostě uchvátila !

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)