2. 1. 2015

Kéž vás vždy provází štěstěna !


Název: Hunger games : ARÉNA SMRTI
Autor: Suzanne Collins
Originální název: The Hunger games
Překlad: Zdík Dušek
Rok vydání: 2008
Nakladatelství: Fragment


Jmenuji se Katniss Everdeenová a posílají mne zemřít.

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games- zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit? Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska. Hunger games začíná..






Kdo by neznal dívku v plamenech a milého pekaře Peetu. Já jsem si během vánoc dala re-reading prvního dílu Hunger games a dnes vám přináším nový pohled na tuto knihu. Třistaosmdesátidvou dlouhé přežití o život v Aréně smrti přečtete jako nic. Už dlouhou dobu jsem nic nečetla dvakrát a když se naskytla příležitost přečíst si znovu Arénu smrti, neváhala jsem. Pohodlně se usaďte, protože jestli si myslíte, že knížku odložíte a půjdete vstříc reálnému životu, šeredně se pletete.
Jak už nám anotace napověděla, šestnáctiletá dívenka Katniss se dostane do Hladových her, kde bude po boku čtyřiadvaceti soutěžící bojovat o život. Město Kapitol se překonalo a vybudovalo tu nejvražednější arénu, kde na každém kroku číhá smrt. A pokud se nad tím zamyslíme, největší nebezpečí je ve skutečnosti Peeta. A neříkejte, že ne.

Upřímně, jsem ráda, že mám tuto sérii doma celou. Když jsem první díl četla první, nezaujal mne tolik jako druhý a třetí. Přišly mi více promyšlené a celkově jiné. Autorku z celého srdce obdivuji za tento nápad, protože s knihou podobné této jsem se dosud nesetkala. Přečetla jsem ji jedním dechem- příběh se nikde nezasekává, pořád se něco děje, samá akce, napětí, místy ta romantika, která do správného příběhu patří. Všechno.

Jediné, co bych celé knize vytkla je její filmové zpracování. To mi přijde naprosto odporné. Viděla jsem ho zhruba před měsícem a před pár dny jsem dočetla tuto knížku a musím říct, že tam chybí spousta věcí a když nechybí, jsou úplně jinak. Myslím, že to se moc nepovedlo.

Každopádně! Pokud máte rádi hrdiny, kteří jen nebrečí v koutě a snaží se přežít, pokud si chcete přečíst příběh, kde je milostný trojúhelník přesunutý "na druhou kolej", nebo pokud si chcete na "vlastní kůži a duši" zažít Hladové hry, tato kniha je přesně pro vás.

Takže vám na konec mohu popřát jen Šťastné Hladové hry! A kéž vás vždy provází štěstěna!


2 komentáře:

  1. Hunger games si chci už dlouhou dobu přečíst, doufám, že se k těmto knihám postupem času dopracuji :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžásný článek :-) V listopadu jsem přečetla poprvé celé Hunger games a doslova jsem si to zamilovala :-) a filmy nejsou vůbec dobře natočené, aspoň tedy ten první díl, který jsem viděla. Je to něco úplně jiného než kniha. Ale kouknu se i na další filmy a jsem zvědavá co na ně řeknu.

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)