12. 10. 2014

21.12.2012


Název: Mayské proroctví: Zápas o osud lidstva
Autor: Christy Raedeke
Originální název: Prophecy of Days- Book one: The Daykeeper´s Grimoire
Počet stránek: 318
Rok vydání: 2012 (české vydání)
Nakladatelství: Fragment





ANOTACE:
Šestnáctiletá Caity odhalí význam podivných znaků vyřezaných v obložení svého pokoje. Jde o dávné mayské proroctví, které jí přisuzuje důležitou roli v osudu lidstva. Bude mít dostatek sil a především odvahy vzít na sebe nelehký a nebezpečný úkol?









Už skoro dvacet minut přemýšlím nad tím, jak začít a co o knize vlastně napsat. Bude vás bavit? Nebo nebude? A bavila mě? Co mi přinesla? Vnukla mi nějakou myšlenku, nebo nápad? Začněme ale hezky od začátku..

Hlavní hrdinkou je, jak už anotace napovídá, mladá Caity. Šestnáctiletá dívka, která se se svými rodiči přestěhovala ze San Francisca do věčně zamračeného a deštivého Skotska. Zdědili po svých předcích maličký hrádek a rozhodli se, že prázdniny stráví právě na hradě. A tam celý náš příběh začíná. Jedná se o typický tajemný hrad s neuvěřitelnou minulostí. Caity objeví „tajemnou komnatu“, ve které je plno mayských znaků. Zvídavé Caity nedají spát a ona se je rozhodne rozluštit. To, co v nich objeví je něco neskutečného!

Podle mého je kniha ideální pro čtenáře zhruba do šestnácti let. Pro starší, jako jsem třeba já, je to oddechová, ale pořád příjemná četba. Knížka se čte skoro sama, je rozdělena do třiceti pěti kapitol a psána v ich-formě.
Co říci dál? Přečetla jsem ji za tři dny, protože i když to není zrovna můj typ, četla se opravdu dobře a rychle. Hlavní hrdinka mi přišla místy dosti.. hloupá, ale já jsem na povahy postav dost náročná a vybíravá, takže vám může klidně připadat jako jedinečná a originální.

„ Všechna proroctví světa,
všechny tradice se teď sbíhají.
Není čas si hrát...
Svět neskončí. Bude proměněn.“
- Carlos Barrios, Mayský starší



Nevím, co je pravdivé o tom, co se v knize píše o Mayích, ale toto téma mě zajímá a pořád objevuji nové a nové věci, které se jich týkají. A proto jsem po této knize s největší pravděpodobností sáhla. Abych se (snad) dozvěděla něco nového. Knížku mi poskytlo jako recenzní výtisk nakladatelství Fragment.


5 komentářů:

  1. Knižku mám už dlhšie v knižničke a neviem či po nej siahnúť, ale nevyzerá zle. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě po ní sáhni, pokud máš náladu na nějakou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se moc Mayské proroctví nelíbilo... čekala jsem hlubší příběh a vlastně mě to ani nebavilo :D

    OdpovědětVymazat
  4. To já také, ale jak už jsem říkala. :D Podle mého je to prostě taková oddechovka. A líbilo se mi to asi hlavně proto, že se to odehrává v mnou milovaném Skotsku. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chcela by som si ju kúpiť :) No na 100% rozhodnutá nie som,myslíš že sa oplatí? :)
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)